Aki Linden

Lainaus

Risto Santti, Anatomian professori (emeritus)

Aki tuli tutuksi yli 40 vuotta sitten.

Hän oli silloin ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelija. Opetusohjelmaan kuului solubiologian opintojakso. Aki osallistui loppukuulusteluun, jonka opintojakson vastaavana järjestin. Hänen vastauksensa olivat poikkeuksellisia. En ollut aikaisemmin sellaisia nähnyt enkä ole sellaisia sen jälkeenkään nähnyt en solubiologia enkä minkään muunkaan opintojakson kuulusteluissa. Kysymys ei ollut poikkeuksellisesta tiedollisesta hallinnasta vaan  aivan muusta.

Hän yhdisti kaikki kysymykset ja antoi kaikille saman vastauksen. En muista sitä sanatarkasti, mutta ajatus oli seuraava: Solubiologia on mikroskooppeineen mielenkiintoinen aihe ja olen odottanut mahdollisuutta sen opiskeluun. Minulla ei kuitenkaan ole vielä ollut aikaa sen opiskeluun.

On mahdollista, että hänellä oli samanaikaisesti meneillään yhteiskuntatieteelliset opinnot ja niihin liittyviä kuulusteluja tai vaikkapa opiskeluympäristöön tutustuminen. Akin ratkaisu oli kuitenkin rehellinen ja esimerkillinen. Tunne itsesi. Tunne rajasi on hyvä ohje kaikille. Älä peittele tietämättömyyttäsi keneltäkään ei potilaaltasikaan. Ratkaisu osoitti  myös poikkeuksellista  itsenäisyyttä.

Olen seurannut Akin virkauralla etenemistä. Solubiologia ei hänestä tullut. Eri tehtävissä toimiminen on taannut hänelle poikkeuksellisen monipuolisen  ja pelottavan terveydenhuollon asiantuntemuksen, jota täydentää selkeäsanaisuus ja väittelytaito. Kaikki kertomani Akin ominaisuudet, joista osa ilmeni jo opiskelun alkuvaiheessa osoittavat, että hänestä saisimme erinomaisen kansanedustajan.