Sairaalaselvitys on puutteellinen – tässä sen tiivis ”suomennos”

Kansanedustaja Aki Lindén eduskunnassa.

Orpon hallitusohjelman mukainen selvitys Suomen julkisten sairaaloiden toiminnan karsimiseksi ja uudeksi työnjaoksi, jolla tavoitellaan 100 miljoonan euron säästöjä, julkistettiin tänään. Tässä alla nopea kommenttini.


Selvityksen yleiset linjaukset on osattava ”suomentaa” eli konkretisoida. Oma tulkintani on seuraava. Selvyyden vuoksi kirjoitan sairaaloista niiden sijaintipaikkakunnan nimellä.


Tuoreen selvityksen mukaan terveyskeskusten 24h-päivystys jatkuisi vain Ivalossa ja Kuusamossa ja päättyisi Raahessa, Iisalmessa, Varkaudessa, Jämsässä, Forssassa, Raaseporissa ja Kouvolassa. Useimmissa näistä päivystys on entisessä aluesairaalassa.


Muista entisistä aluesairaaloista varsinaista, mutta suppeaa, erikoissairaanhoidon päivystystä on ollut mm. Oulaisissa, Salossa, Valkeakoskella, Lohjalla, Porvoossa ja varsin laajana Hyvinkäällä. Näistä päivystys jatkuisi vain Lohjalla ja Hyvinkäällä. Synnytystoiminta olisi uhattuna silti Lohjalla.


Nykyisistä ja entisistä (Kemi ja Savonlinna) keskussairaaloina varmimmin jatkaisivat keskussairaaloista suurimmat eli Jyväskylä, Lahti, Pori, Seinäjoki ja pitkien etäisyyksien perusteella Rovaniemi. Tämä olisi ns. viiden yliopistosairaalan + viiden keskussairaalan malli. Mahdollisesti keskussairaaloita olisi hieman enemmän, enintään kuitenkin kahdeksan. Tällöin joukkoon mahtuisi vielä 1-3 seuraavasta nelikosta Joensuu, Lappeenranta, Mikkeli ja Vaasa. Uuden nimikkeen eli ”akuuttisairaalan” saisivat muut nykyiset ja entiset keskussairaalat. Näitä olisivat Kajaani, Kokkola, Hämeenlinna ja Kotka. Savonlinna ja Kemi ”alennettaisiin” tätäkin tasoa vähäisemmiksi, koska yhdellä hyvinvointialueella (Uuttamaata lukuun ottamatta) voisi olla vain yksi päivystävä sairaala.


Viisi yliopistollista sairaalaa jatkaisivat toimintaansa pääosin entisessä laajuudessa, toki osalla niistä palvelut laajenisivat kun palveluita siirtyisi pienemmistä sairaaloista.


Kylmää kyytiä! – Mutta voiko tämä edes toteutua tai onko kyseessä sanoilla ja käsitteillä pelailu, jonka todelliset vaikutukset jäävät vähäisemmiksi. Niinhän kävi Sipilän hallituksen ”sairaalareformille”, jonka piti säästää 250 miljoonaa euroa, mutta menot kasvoivatkin 500 miljoonaa!

Kommentit

Jätä kommentti