Perusoikeuksia ja niiden puolustajia arvostellaan.

Ajankohtaista,Sote

Helsingin Sanomien artikkelissa (18.2.2019) kerrotaan eräiden oikeistopoliitikkojen Perustuslakiasiantuntijoihin kohdistamasta voimakkaasta kritiikistä. Erityisesti on tulilinjalla (sana sopinee ainakin puolustusministeri Jussi Niinistön arsenaaliin) ollut professori Martin Scheinin.

Kerrataanpa asioita hieman.

Nykyisen Perustuslakimme edeltäjään eli Hallitusmuotoon tuli vuonna 1995 TSS-oikeudet eli taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet. Niitä esitteli julkisuudessa silloinen oikeusministeri, Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö.

Osallistuin itsekin erääseen tällaiseen tilaisuuteen Turun yliopistolla. Niinistö oli ollut myös Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja vuosina 1993-1995, jolloin perusoikeusuudistusta valmisteltiin.

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Kimmo Sasi kertoi jo muutama vuosi sitten julkisuudessa näkemyksenään, että oikeistolaisesti ajattelevat juristit hakeutuvat liikejuridiikaan ja vasemmistolaisesti ajattelevat ihmisoikeusjuristeiksi.

Tästä hän loogisesti päätteli, että ihmisoikeus- ja perusoikeusjuristien esittämät tulkinnat ovat vasemmistolaisia, joten niihin voi siis suhtautua “puolueellisina”. Mahtavaa päättelyä!

Kesällä 2017 totesi eduskunnan Perustuslakivaliokunta, että silloin esitetty soten valinnanvapauslaki ei monelta osin ole Perustuslain mukainen. Laki piti laittaa kokonaan uuteen valmisteluun, kuten tapahtukin. Tuo oli Perustuslakivaliokunnan yksimielinen kannanotto.

Sipilän hallituksen puolueilla on Perustuslakivaliokunnassa enemmistö. Jo tuolloin EK:n johtaja Ilkka Oksala arvosteli voimakkaasti sekä Perustuslakia että sen tulkintaa. Tämä kohdistui nimenomaan TSS-oikeuksiin. Oksala oli aikaisemmin toiminut mm. Kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteerinä ja ministeri Risikon valtiosihteerinä.

Sittemmin tätä samaa arvostelua ovat jatkaneet kiihtyvällä vauhdilla Keskuskauppakamarin johtaja Juha Romakkaniemi ja poliitikoista mm. Jussi Niinistö ja Jussi Halla-aho.


Kysymys on erittäin vakavasta asiasta. Kuinka pitkä matka tästä on eräiden Itä-Euroopan maiden nykyiseen tilanteeseen, jossa oikeuslaitos halutaan alistaa poliittisen vallan välikappaleeksi? Ei tämä ole vierasta Suomenkaan historiassa.
Mikä oikeasti on Kokoomuksen kanta nyt meneillään olevassa hyökkäyksessä nimeltä mainittuja perusoikeuksien asiantuntijaprofessoreita kohtaan?