Julkaistu alun perin Facebookissa 30.1.2023.
Perehdyn parhaillaan Kokoomuksen julkaisemaan talouspoliittiseen vaaliohjelmaan. Siinä on paljonkin kritisoimisen aihetta, mm. epäkonkreettisuus ja sen jääminen merkittävissäkin asioissa sloganien tasolle. Konkreettisuutta on lähinnä sosiaaliturvan etuuksia koskevissa säästöissä. Nehän ovat kaikkein pienituloisimmille tärkeitä, joten kyseessä on selvä arvovalinta. Nyt kuitenkin keskityn yhteen todella ”mielenkiintoiseen” ehdotukseen. Kokoomus esittää valtion useiden menojen indeksiperusteisuuden tarpeellisuuden arviointia. Ihan pelkkää arviointia ei varmaan tarkoiteta kun tälle on laskettu yhden miljardin säästövaikutus vaalikaudelle. Esitys on todella radikaali. Tämän säästön ulkopuolelle Kokoomus ehdottaa jätettäväksi puolustuksen ja koulutuksen menot. Muihin menoihin, joissa indeksiä nyt käytetään, leikkuri siis voitaisi kohdistaa. Sen konkreettisemmin ei Kokoomus tätä esitä.
Valtion tämän vuoden 81 miljardin budjetin suurin menoerä on pääluokan 28 luku 89 eli Hyvinvointialueet ja HUS. Sen menot ovat 20 659 miljoonaa euroa eli neljännes koko valtion budjetista. Näiden menojen sisältö muodostuu terveys-, vanhus-, lastensuojelu-, vammais- ja pelastuspalveluista. Huomautan, että vaikka nykyistä merkittävämpi osuus rahoituksesta käytettäisiin yksityisiltä tuottajilta hankittuihin palveluihin, on rahoitus tällöinkin julkista budjettirahoitusta, jota korotetaan vuosittain lakisääteisellä indeksillä, joka ei kata kokonaan kulujen kasvua.
Kaksi seuraavaksi suurinta valtion budjetin menoerää ovat pääluokan 28 luku 50 eli Eläkkeet ja korvaukset, joka selitysosan mukaan kattaa ”pääasiallisesti valtion eläketurvan piiriin kuuluvat”. ”Valtio siirtää Kevalle katteen eläkkeiden maksamiseksi.” Menoerä on 5 354 miljoonaa euroa. Toinen eläkkeitä koskeva menoerä on pääluokan 33 luku 40 eli Eläkkeet, joka muodostuu pääosin valtion osuuksista eläkejärjestelmien rahoittamisesta. Koko luvun menoarvio on 5 256 miljoonaa euroa. Suurin osa tästä on kansaneläkkeisiin (3785) ja muu liittyy yrittäjien, merimiesten, maatalouden jne eläkkeisiin sekä vammaisetuuksiin.
Edelliset ovat yhteensä ( 20650 + 5354 + 5256 ) 31 260 miljoonaa euroa eli 40 % valtion budjetista.
On selvää, että jos indekseistä luopumisella tavoitellaan yhden miljardin eli 1000 miljoonan euron säästöä ja puolustus ja koulutusmenot jätetään ulkopuolelle, kohdistuvat leikkaukset terveydenhuollon, vanhustenhuollon, pelastuspalvelun ja valtion eläkkeiden rahoittamiseen, koska juuri näissä indeksiä käytetään.
Joko Kokoomuksen säästötavoite on lähes pelkkää ilmaa eli ”nätti laskelma” tai se leikkaa todella voimakkaasti kuvaamiani menoja. Jos vaaligallupeja johtavan puolueen talouspoliittinen linja on tätä tasoa, on syytä todella harkita, miten keväällä äänestää.
Kommentit