Kotihoito siirtyy sotessa yrityksille

Ajankohtaista,Sote

Julkaistu Vakka-Suomen Sanomissa 31.1.2019

Viime päivien keskustelu vanhustenhuollosta on keskittynyt hoivayksiköihin. Paljon suurempi osa ikääntyneistä saa säännöllistä kotihoitoa ja kotisairaanhoitoa. Nämä kaksi eri käsitettä tulevat lainsäädännöstä, vaikka toiminta olisi yhtenäistä. Sote-uudistukseen liittyvä valinnanvapauslaki on edelleen eduskunnan käsittelyssä. Sen mukaan kotihoito ja kotisairaanhoito maksetaan tulevaisuudessa asiakassetelillä.

Se puolestaan merkitsee, että vain yritykset voivat tuottaa tätä palvelua. Tämä on lain lähtökohta. Vain jos asiakas kieltäytyy asiakassetelistä, tulee maakunnan järjestää palvelu ”muulla tavoin”. Käytännössä se tarkoittaa maakunnan omaa tuotantoa tai ostopalvelua yksityiseltä tuottajalta. Tämä ei ole aito valintatilanne. Asiakas ei siis valitse julkisen palvelun tai yksityisen palvelun välillä, vaan lähtökohtana on yksityinen palvelu.

Konkreettisesti tämä merkitsee sitä, että kaikki se toiminta, jota kuntien nyt palkkaama henkilöstö tekee kotihoidossa ja kotisairaanhoidossa, siirtyy yrityksille. Miksi näin? Vain siksi, että poliittinen päättäjä haluaa näin.

Yrityksille on luvattu lisää useiden miljardien arvosta liiketoimintaa, jonka julkinen taho rahoittaa. Tämä lupaus on koplattu osaksi maakuntauudistusta.

En väitä, että yksityinen palvelu olisi huonompaa kuin julkinen palvelu, mutta ei tässä ole kyse aidosta valinnan mahdollisuudesta. Julkinen taho on suljettu kilpailun ulkopuolelle. Viime päivinä esille tulleiden tapahtumien valossa en myöskään pidä näin rajua ulkoistamista perusteltuna.