Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon laaja haastattelu tämän päivän (2.3.2023) Helsingin Sanomissa keskittyy paljolti sotemenoihin. Jälleen kerran jää epäselväksi, mikä Kokoomuksen sotemalli olisi ja millainen sen rahoitusmalli ja rahoituksen suuruus olisi. Tässähän ei ole mitään uutta. Jotkut meistä muistavat vielä ”Orpon mallin” vuodelta 2014. Se vasta sekava olikin. Alexander Stubb puolestaan kertoo muistelmissaan miten tyytyväinen Kokoomus oli saatuaan ”diilattua” Sipilän hallituksessasote-mallin. Stubbin mukaan suuri saavutus oli ”rahat pois kunnilta”! Tätä taustaa vasten ei Kokoomuksen uskoisi ainakaan aikaisempaa kuntakohtaista sotejärjestelmää kannattavan, vaikka sanookin vastustavansa nykyistä hyvinvointialuemallia. Ota tästä selvää!
Kokoomus julkisti talouspoliittisen vaaliohjelmansa tammikuun lopulla. Käsittelin sitä täällä FB:ssa 29.1. ja 30.1.2023. Kokoomus esittää siinä laajoja säästöjä sotemenoihin. Ne ovat valtion budjetin suurin menomomentti, vajaat 23 miljardia Valtiovarainministeriön pääluokassa. Sen lisäksi on useita satoja miljoonia euroja STM:n pääluokassa, ja sieltä löytyvät myös yli 10 miljardin suuruiset sosiaaliturvan (sairausvakuutus, asumistuki, lapsilisät, työttömyyskorvaukset, toimeentulotuki jne) menot. Jos aikoo alentaa veroja ja pienentää merkittävästi valtion menoja, ei voi jättää koskematta terveydenhuollon, vanhustenhuollon, lastensuojelun ja muiden sotepalveluiden menoihin, vaikka Kokoomus tämän ennen vaaleja yrittää kiistää.
Talousohjelmassaan Kokoomus esittää 1000 miljoonan euron säästöä valtion menoihin ”indeksijarrulla”, 1000 miljoonan euron säästöä yleisellä tasolla olevalla ”julkisen talouden tehostamisella”, 1000 miljoonan euron säästöä tinkimisellä muista valtion menoista (siis edellisten lisäksi), erillistä 1000 miljoonan euron tehostamista sosiaali- ja terveyspalveluista, 500 miljoonan euron säästöä julkisten hankintojen kilpailutuksella, 1050 miljoonan euron säästöä sosiaaliturvasta, erityisesti asumistuesta ja työttömyyskorvauksista. Jokainen ymmärtää – Kokoomuskin ja sen ”talousnerot” – että tässä on varsinainen ”toiveiden tynnyri” ja useat tavoitellut säästöt ovat jopa päällekkäisiä.
On aivan selvää, että tässä tavoitellaan rajuja leikkauksia terveydenhuollon, vanhustenhuollon, lastensuojelun ja muiden sotepalveluiden menoihin. Orpo kiistää tämän HS:n haastattelussa. Mutta tarkastellaanpa asiaa hieman.
Kokoomus itse toteaa, että n 60% valtion menoista on sidottu indekseihin, ts jos kustannustaso nousee, nousevat nämä valtion menotkin. Esimerkiksi lapsilisät kuuluvat siihen 40%:iin valtion menoista, jotka eivät ole sidottuja indekseihin ja siksi niiden taso on pudonnut 25% kahdessa vuosikymmenessä. Kokoomus kohdistaisi siis miljardin indeksileikkaukset siihen 60%iin valtion menoista, joissa indeksejä on, mutta jättäisi kuitenkin tämän ulkopuolelle puolustus- ja koulutusmenot. Mitä jää sitten jäljelle? Indesileikkauksia kohdistettaisiin noin 40 miljardin menoihin, joista hyvinvointialueiden rahoitus on 23 miljardia ja valtion vastuu eläkkeiden rahoituksesta 10 miljardia. Eikö olisi aika ”riisua naamiot” ja sanoa suoraan, että tarkoitus on leikata sotesta oikein rajusti.
Toinen Kokoomuksen toistama vaatimuksen on tuottavuuden parantaminen. Se on erinomainen tavoite, joka jo sisältyy hyvinvointialueiden rahoituslakiin. Tarkoitus lain mukaan on, että 20% vuotuisesta väestön palvelutarpeen kasvusta hoidetaan hyvinvointialueiden tuottavuuden parantamisella. Tämä ei suinkaan tarkoita 20% tuottavuuden lisäystä, joka olisikin mahdoton tavoite, vaan sitä, että kun vuosittain lisätään reaalisesti hyvinvointialueiden menoja yhdellä prosentilla, joka kattaa väestön ikääntymisen vaikutukset, alueet eivät saakaan tätä yhtä prosenttia kokonaan vaan 80% siitä eli 0,8% lisää. Tämän laskennallinen ”säästö” on n 200 miljoonaa euroa vuoteen 2029 mennessä. Eräät kokoomuslaiset sote-poliitikot ovat kritisoineet tätä ”aivan hirveänä leikkauksena” – ja nyt siis vaaditaan yli viisi kertaa suurempaa tuottavuuden kasvattamista vuoteen 2027 mennessä! Hyvinvointialueiden rahoitus on oikeasti tiukka – sen tunnistaa jokainen – ja tämä tarkoittaa jo sellaisenaan merkittävää haastetta tuottavuuden kehittämiseksi, johon lisättynä yksi miljardi on epärealistinen vaatimus.
Kolmas Kokoomuksen esille nostama asia on palveluiden kustannusten läpinäkyvyys ja sen seurauksena kilpailutuksella saatava säästö. Tämän aihepiirin tunnen hyvin, johdollani sitä on myös toteutettu, mutta totean pitkän kokemukseni ja saatavilla olevan tutkimustiedon perusteella – en siis ”ideologisesti” – että hyvin harvoin tällä keinolla saadaan aikaan suoraan budjettiin sisällytettäviä säästöjä. Sellaisiakin tilanteita on, esimerkiksi tietyt toiminnan laajentamiset, joissa on valmiina tarjolla ylimääräistä palvelukapasiteettia. Valitettavasti nykyisen henkilöstövajauksen aikana tämä potentiaali on pienentynyt. Tämä aihepiiri vaatisi huomattavan laajaa käsittelyä, mutta selvää on, että nopeaa miljardin säästöpotentiaalia ei ole näkyvissä. Lyhyesti esitän aiheesta vielä seuraavat lisäkommentit:
– toisin kuin kokoomus väittää, julkisen palvelutuotannon kustannukset tunnetaan varsin hyvin, erikoissairaanhoito on tuotteistettu ”jokaista nippeliä myöten” ja tarkalla palvelukohtaisella kustannuslaskennalla on vuosikymmenien tietopohja.
– erot kustannuksissa eri tuottajien välillä eivät usein johdu helposti poistettavissa olevista tekijöistä, vaan ne johtuvat pitkälti olosuhdetekijöistä, esimerkiksi HUS voi hyödyntää aivan eri tavalla suurtuotannon etuja kuin Kainuu, toisaalta kiinteistökustannukset ovat pääkaupunkiseudulla korkeammat kuin Satakunnassa jne.
– julkisen tuotannon nyt lasketuissa kustannuksissa ovat mukana myös palveluiden järjestämisen kustannukset, eivät vain ”puhdistetut” tuottamisen kustannukset. Myös koulutuksen, tieteellisen tutkimuksen, laaja-alaisen valmiuden ylläpidon jne kustannukset ova järjestäjällä suuret.
Kaiken kaikkiaan, johtopäätökseni on selvä: osin Kokoomus ”huijaa” esittämällä julkisista menoista katteettoman suuria säästöpotentiaaleja hyvin yleisellä tasolla. Kyse on ”imagomarkkinoinnista”. Toinen puoli asiassa on vakavampi: Kokoomus todella on valmis leikkaamaan rajusti julkisia terveydenhuolto-, vanhustenhuolto- ja muita sote-menoja. Tästä on syytä olla erityisen huolissaan.
Kommentit