Aki Lindén sote-mietinnöstä: ”Koko suomalainen terveyskeskus lyödään päreiksi”

suomalainen terveydenhuolto lyödään päreiksi

Sote-uudistus siirtyy perustuslakivaliokunnan pöydälle, kun eduskunta tammikuussa aloittaa työnsä. Hallituspuolueiden sosiaali- ja terveysvaliokunnassa joulukuussa äänestämä sote-mietintö ei miellytä Aki Lindéniä, HUS:n ex-toimitusjohtajaa.

”Koko suomalainen terveyskeskus lyödään päreiksi”, Lindén toteaa Uuden Suomen haastattelussa (US 10.11.2018).

Lindén on samaa mieltä kuin sosiaali- ja terveysvaliokunnnan oppositioedustajat: koko uudistuksen ydin eli sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio on otettu pois.

Lindén huomauttaa, että terveyskeskukset eivät ole pelkästään lääkärien tai sairaanhoitajien vastaanottoja. Niissä on 32 eri toimintoa  äitiysneuvoloista hammashuoltoon, kuntoutuksen ja vuodeosastoon.

”Nyt lääkärin vastaanotto menee omiin yhtiöihinsä eli niihin, joita sote-keskuksiksi nyt kutsutaan, vaikka niissä ei ole so-osaa kuin näennäisesti”, Lindén kritisoi.

”Hammashuolto pirstoutuu ihan kokonaan. Alle 18-vuotiaat jäävät maakunnan liikelaitokseen ja muut menevät markkinoille eri yhtiöihin.”

”Asiakassetelipykälässä on lueteltu kotisairaanhoito- ja muut palvelut, joita maakunta ei voi itse tuottaa ollenkaan. Ne menevät markkinoille eri yhtiöihin. Sitten aika suuri osa jää maakunnan liikelaitokselle niin kuin vuodeosastot.”

Miljardi lisää terveydenhuoltoon Aki Lindén kertoo US:n haastattelussa, että hänen tavoitteenaan on noin miljardin lisäys terveydenhuoltoon.

Lindénin mukaan nykyiset terveyskeskusmenot ovat 650 euroa asukasta kohden, josta lääkärien vastaanottoon käytetään noin 150 euroa.

”Sillä saa yhden lääkärin 3000 asukkaalle kun mitoituksen pitäisi olla yksi lääkäri 1500 asukkaalle. Sehän on syy, miksi useissa kunnissa ei pääse kunnolla terveyskeskuksiin”, Lindén sanoo.

Lindénin mukaan ainoa tapa satsata perusterveydenhuoltoon on miljardin lisäpanostus.

”Se on ihan eri asia kuin kolmen miljardin euron kustannusten säästö. Tämähän on se suuri kupla. Että tässä säästetään rahaa ja sitten sitä siirtyy erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Ei ole missään tapahtunut eikä tule sellaista näkymään.”

Lindén vertaa nykytilannetta poleemisesti peruskouluun.

”Miltä ihmisistä tuntuisi kun vievät ekaluokkalaistaan kouluun ja ovella sanottaisiin, että sori vaan mutta kaikki tämän päivän kouluajat on jo annettu, soittakaa iltapäivällä uudestaan. Tai ai juu, oliko teillä vakuutus. Sitten kannattaa itse ostaa opetus. Tai sitten menette jonoon ja pääsette kolmen viikon päästä.”

Lue koko juttu:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/264276-soten-valinnanvapauskokeilut-ovat-aivan-jumalaton-kupla-husn-aki-linden-ehdolle

Talouselämä-lehden juttu samasta haastattelusta:
https://www.talouselama.fi/uutiset/eduskuntavaaleihin-lahteva-husin-aki-linden-uslle-miljardi-lisaa-terveydenhuoltoon/915d0c18-f4b4-37fe-bffd-15b5c84539a8