Ilmastonmuutos ja terveys

Ajankohtaista,Terveys

Minulle lääkärinä ilmastonmuutoksen vaikutukset terveyteen on asia, jonka haluan erityisesti nostaa esille ja se myös toimii perusteena sille, miksi meidän täytyy nopeasti tarttua ilmastonmuutoksen pysäyttämisen haasteeseen, kuten toin esille edellisessä blogikirjoituksessani Ilmastonmuutos haastaa meidät kaikki.

Ilmastonmuutoksen suorat vaikutukset terveyteemme ovat merkittävät. Ilmaston lämpenemisen myötä talvien lumisuus vähenee, mutta auringonvalon määrä ei kuitenkaan kasva, joten ulkoilumahdollisuudet vähenevät, jolloin liikkuminen vähenee. Samalla myös kaamosmasennus ja ylipainoisuus voivat lisääntyä.

Lämpötilan vaihtelut aiheuttavat uhkaa terveydelle, erityisesti äkilliset vaihtelut. Ihminen sopeutuu kylmään ja lämpimään, mutta yhtäkkiä tulevat helleaallot vaikeuttavat sopeutumista kuumuuteen. Kesällä 2018 helleaallon on laskettu lisänneet yli 60-vuotiaiden kuolleisuutta 15 %:lla. Se on merkittävä lisäys. Hyvin korkeiden ja alhaisten lämpötilojen on osoitettu lisäävän sydän- ja verisuonisairauksia sekä hengitystie- ja hermostosairauksia sairastavien henkilöiden riskiä kuolla ennenaikaisesti.

Lisääntyvät hellepäivät ja pitenevät lämpöaallot tulevat vaikuttamaan Suomessa ja muuallakin maailmassa kaikkein haitallisimmin kaupunkien asukkaisiin. Lämpötilat jäävät tiiviisti rakennetuilla alueilla korkeiksi ja asfaltti- ja kivipinnat varaavat päivien lämpöä, jolloin kaupungin eivät jäähdy öisinkään. Erityisessä vaarassa ovat yksin asuvat ja vanhukset, jotka eivät pysty pakenemaan kaupunkien ja asuntojensa korkeita lämpötiloja. Taloudellinen asema on merkittävä tekijä siinä, että pystyykö reagoimaan lämpötiloihin, jolloin erityisesti pienituloiset ja asunnottomat kuuluvat niihin, joiden riski kuolla helleaallossa kasvaa.

Maailmassa tulevat säiden ääri-ilmiöt lisääntvmään: hirmumyrskyt, hurrikaanit, tulvat, rankkasateet. Napajäätiköiden kiihtyvä sulaminen nostaa merenpintaa ja uhkaa alavia alueita. Tällä on valtaisat kansantaloudelliset vaikutukset. Aavikoitumisen lisääntyminen ajaa kokonaisia kansoja ”vaelluksille” elinkelpoisemmille alueille. Hallitsemattoman maahanmuuton uhat kasvavat. Myös tämä lisää sairauksien leviämistä.

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on paitsi ekologinen katastrofi niin se haastaa myös ihmisten jokapäiväisen terveyden.