Ajatuksia julkisista ja yksityisistä palveluista

Kädessäni on Henry Mintzbergin kirja REBALANCING SOCIETY eli vapaasti käännettynä TASAPAINOINEN YHTEISKUNTA. Sen alaotsikkona on (suomennettuna) “Radikaali uudistus ohi vasemmiston, oikeiston ja keskustan”. Varsin kunnianhimoista siis. En aio nyt koko kirjaa referoida, saati kääntää – siihen minulle tuskin olisi valtuuksiakaan, ja varmasti parempia kääntäjiä olisi jonoksi asti. Mutta mainitsin tämän kirjan kahdesta syystä.

1) Kirjassa on sivuilla 84-87 Suomeakin sivuava opettava kertomus, johon kohta palaan.
2) Minulla oli mahdollisuus kuulla Henry Mintzbergiä viime joulukuun alussa Wienissä 10. Peter F Drucker -seminaarissa. Drucker oli USA:ssa vaikuttanut, mutta taustaltaan itävaltalainen liikkeenjohdon professori ja merkittävä kirjoittaja; kenties eräs vaikutusvaltaisimmista “nimistä” liikkeenjohdon piirissä 1900-luvulla ja vielä 2000-luvun alussa. Mintzberg itse on maailmankuulu kanadalainen 77-vuotias professori. Toki hakeuduin kättelemään häntä ja juttelimmekin hetken. Kuultuaan, että olen Suomesta ja sairaalajohtaja (silloin) ryhtyi hän kehumaan pohjoismaista mallia ja Suomen terveydenhuoltoa.

Palaan kohtaan 1). Referoin lyhentäen mainittujen sivujen “kertomuksen”.

Mintzberg kertoo nähneensä vuonna 1999 Nokian uuden matkapuhelimen mainoksen kanadalaisessa sanomalehdessä. Siinä “kehuttiin” puhelinta seuraavalla tavalla. Puhelimen näytöstä ilmeni, että oli soitettu Kanadan verovirastoon ja tekstinä oli: “Puhelusi on meille XX-virastolle tärkeä. Odota vähän, vastaamme kohta …”. Sitten alla luki, että Nokian uuden puhelimen akut kestävät tosi pitkään. Jokainen ymmärtää mikä oli “vitsi”: puhelin, jossa on niin hyvät akut, että voi soittaa vaikkapa virastoon.

Mainos jäi kaivelemaan Mintzbergiä ja hän teki kokeen. Tavallisena arkiaamuna hän soitti kyseiseen virastoon. Puheluun vastattiin 12 sekunnin kuluessa. Sitten hän soitti mainoksessa mainittuun Nokian yhteysnumeroon. Odotusaika oli 2 minuuttia 55 sekuntia, ennenkuin vastattiin. Siihen aikaan vielä ihmiset vastasivat puhelimiin.

Mintzberg alkaa pohtia miksi me niin helposti lankeamme uskomaan mielikuviin: julkinen huono ja hidas, yksityinen hyvä ja nopea.

En voi olla mainitsematta, että tv-visailussa Stadi vastaan Lande juontaja Kalle Lamberg oli olevinaan kovinkin vitsikäs – oli kysytty Helsingin kaupungin henkilöstön määrää – tokaisemalla, että “7000 töissä, 15 000 katselee vierestä ja 15 000 saikulla”.

Mintzberg laajentaa kuitenkin näkökulmaa. Hän lähtee selvittämään onko Nokian johto ottanut kantaa kotimaansa talouspolitiikkaan. Ja olihan Jorma Ollila ottanut. M. siteeraa eräitä Ollilan puheita ja kirjoituksia. Niiden logiikka on sama kuin eräiden muidenkin globaalien suuryritysten johtajien logiikka niihin aikoihin. Alennetaan verotusta, ainakin yritys- ja pääomaverotusta, josta seuraa, että talous alkaa kasvaa ja sitten saadaan alhaisemmalla verotuksella koottua aikaisempaa enemmän veroja, joilla voidaan rahoittaa “yhteistä hyvää”. Sitten M. siirtyy käsittelemään Kanadan (nykyistä edeltävän) hallituksen toimintaa ja sen rajuja pääomaverotuksen alennuksia.Mitä niistä seurasi? Verotuottojen alennuttua seurasi leikkauksia koulutukseen, sosiaaliturvaan, julkisiin palveluihin ja ympäristöohjelmiin. Ei suinkaan lisäyksiä näihin! Onko tuttua?

Liikkeenjohdon professori Mintzbergin analyysi on jäätävä: seurauksena on tulonsiirto julkisista palveluista suuryritysten voittoihin!

Toinen seuraus on se, että julkisten palveluiden joutuessa entistä tiukemmalle, niiden palvelukyky rapautuu: seuraa jonotusta, “ei oon” myymistä, laatuongelmia, niukkuutta. Eiköhän tämä ole tuttua mistä tahansa palvelusta: homeisia kouluja, kuluneita oppikirjoja, terveyskeskusjonoja, reikäisiä katuja. Sivuhuomautuksena totean, että näin ei tapahtu, jos kohtuullisista resursseista pidetään huolta – ja onneksi monessa kunnassa niin tehdään. Siksi kuntaverot eivät juuri olekaan alentuneet. Valtion puolella leikkaukset ovat olleet tuntuvampia.

Palveluiden heikentymisestä seuraa, että ihmiset alkavat arvostella julkisia palveluja ja vaatia niiden yksityistämistä. Kaikkihan ovat nähneet, että siellä “rahalla saa hyvää palvelua”. Miksi siis tuhlata rahaa julkisiin palveluihin.

Lopputulema totean, että tunnen valtavan suuren joukon julkisen sektorin työntekijöitä, esimiehiä ja johtajia, jotka ovat “150 %” sitoutuneita, osaavia, palvelualttiita ja kehittämisestä innostuneita. Heitä on kouluissa, sairaaloissa, liikenteessä, poliisissa, pelastustoimessa, vanhainkodeissa, päiväkodeissa jne. Uskallan puhua “sisäisestä yrittäjyydestä”.

Kerron lopuksi omakohtaisen esimerkin. Vuosia sitten johtaessani Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä ja TYKSiä oli henkilöstöllä suuria huolia resurssien riittävyydestä ja omasta jaksamisestaan. Ruisrock lähestyi ja kaupunkiijn oli tulossa kymmeniätuhansia nuoria. Ajattelin, että mitä hyvän johtajan tulee tehdä. Kävelin lauantaina TYKSin ensiapupoliklinikalle ja sanoin, että voin tulla (yleislääkärin taidoillani) auttamaan illalla, jos on tarvetta. Heidän vastauksensa muistan lopun elämääni: “Hoida sinä hyvin tämän talon johtaminen, niin me hoidamme tämän ensiapupoliklikan”. Mahtava asenne ja positiivinen ammattiylpeys!

1 634

Tavoitetut henkilöt
256

Sitoutumiset